Изберете јазик

Експедиции

Експедиција Армада 2017 во Матка Врело

Експедиција Армада 2017 во Матка Врело

Експедиција Армада 2017 во Матка Врело Кристоф Старнавски (Krzysztof Starnawski) заедно со македонските спелеонуркачи достигнаа нов рекорд во пештерата Матка Врело со длабочина од 240м, и открија нови простории и канали. Спелеонуркачки клуб „Врело“  изразува  голема благодарност  кон полскиот тим спелонуркачи предводени од  Кристов Старнавски , во

Повеќе

Втора фаза од истражување 2016, 29 Август – 02 Септември

Втора фаза од истражување 2016, 29 Август - 02 Септември

Од 29.08-02.09.2016 година се одржа втората фаза од длабинското истражувањето на подводната пештера Врело за 2016 година. Истата беше реализирана од страна на полскиот нуркач Кристоф Старнавски (Krzysztof Starnawski). Постигната е длабочина од 230м, или 18м повеќе од досегашниот рекорд. Matka Vrelo 230m Macedonia 2016 from Starnawski on

Повеќе

Прва фаза од истражување 2016, 27 Јули – 01 Август

Прва фаза од истражување 2016, 27 Јули - 01 Август

Од 27.07-01.08.2016 година се одржа првата фаза од истражувањето на подводната пештела Врело за 2016 година. Истражувањето беше реализирано заедно со тим колеги нуркачи од Србија. Истражувањето се вршење хоризонтално до 400м и во длабочина до 40м.    

Повеќе

Експедиција – Ѓоновица 2015

Експедиција - Ѓоновица 2015

Првиот тим од единаесетчлента експедиција за истражување на пештерата Ѓоновица, веќе третиот ден ја надмина крајната истражена точка во внатрешноста. Тимот во состав : Гоце Димитриевски (СНК „Врело“)  Дарко Недановски ( СК „Златоврв“  од Прилеп ) и Булески Александар (СНК „Врело“ –  BOTTUM  TIME  – Охрид)  ја

Повеќе

Продолжува проектот за истражување на подводната пештера ВРЕЛО

Продолжува проектот за истражување на подводната пештера ВРЕЛО

Спелеонуркачкиот Клуб “Врело“ во соработка со врвни спелео нуркачи од Италија и Белгија го продолжува проектот за истражување на подвотната пештера ВРЕЛО лоцирана по течението на реката “Треска“, во рамките на Националниот Парк “Матка“ крај Скопје. Покрај истражувачката вредност и значење, овој проект представува национално богатство во

Повеќе

Почнува подготовката за нуркачката експедиција во подводната пештера Врело

Почнува подготовката за нуркачката експедиција во подводната пештера Врело

Спелеонуркачкиот клуб “Врело” на ден 28.07.2011 (четврток) почнува со подготовка на најавената експедиција за истражување на подводната пештера Врело, оваа година без странски тимови, со сопствен потенцијал на нуркачи и опрема. Подготовките опфаќаат префрлување на целокупната опрема на Матка (два чамци, два мотори за чамец, компресор за

Повеќе

Пелистер, Големо езеро 2010

Пелистер, Големо езеро 2010

Викендот на 18 и 19. Септември 2010 година спелеонуркачкиот клуб ВРЕЛО во соработка со Национален парк ПЕЛИСТЕР и со дозвола од министерството за животна средина, нуркаше во Големо езеро, едно од Пелистерските очи под врвот Пелистер на планината Баба. Целта на нуркањето беше прибирање на примероци од

Повеќе

НУРКАЧКИ АВАНТУРИ – Тимот на клубот Врело во Мали Лошињ, Хрватска

НУРКАЧКИ АВАНТУРИ – Тимот на клубот Врело во Мали Лошињ, Хрватска

Прошетка низ подводната историја на Јадранот – нуркачкиот рај на Мали Лошињ Нашата екипа броеше три члена, јас , Вале  и Боб. Секој од различни побуди решивме да одиме на подводна археологија во Хрватска. По комуникацијата со Игор Михуљек, одговорен за подводна археологија при Хрватскиот завод за

Повеќе

Mеѓународна експедицијата Врело 2010

Mеѓународна експедицијата Врело 2010

Меѓународната експедиција за истражување на подводната пештера Врело на Матка официјално стартуваше на 10 јули кога во Македонија пристигне екипата од Италија, предводена од познатиот спелеонуркач Луиѓи Касати кој минатата година во Врело отиде во длабочина од 190 метри. Меѓутоа, истражувањето на подводните пештери во земјава почна

Повеќе