Изберете јазик

Врело

Vrelo mapa 2

Vrelo mapa

Нуркајќи околу 192m во огромната подводна пештера Врело, меѓународен тим нуркачи и спелеолози ја истражуваше внатрешноста.

Екипата составена од 13 члена, составена од италијански, белгиски и македонски нуркачи, верува дека пештерата е всушност подлабока од пријавената, но мораше да се откаже по десетдневната мисија поради матната вода предизвикана од поројните дождови.

Влезот Врело е на околу 1,5 километри од браната Матка, на реката Треска, и формира езеро со површина од околу 5.000 хектари. Исто така постои и земјест дел над влезот од пештерата, наречен Сува, кој има сталактити и сталагмити.

Пештерата е номинирана за овогодинешниот натпревар Седум светски чуда и стигна до полуфиналето.

Во 2007 година, во пештерата беше рангирана 77-ма, откако беше испитана од нуркачот Mark Vandermeulen, на листата на најдлабоки подводни пештери. Vandermeulen исто така беше дел од овогодинешниот нуркачки тим. Врело е рангирана на 14-то место на листата од најдлабоки пештери истражени од страна на луѓето, а некои шпекулираат дека тој факт би можело да биде потценет.

Пештерата се наоѓа во кањонот Матка, во близина на Скопје, кој може да се пофали со 1.000 растителни видови, од кои 20% се ендемични, како и разни пеперутки кои не се пронајдени никаде на друго место во Европа. Кањонот е исто така дом на мршојадците, а повремено и на ќелавите орли, кои се заштитени со закон за да се спасат од изумирање.