Изберете јазик

Настани

НУРКАЧКИ АВАНТУРИ – Тимот на клубот Врело во Мали Лошињ, Хрватска

НУРКАЧКИ АВАНТУРИ – Тимот на клубот Врело во Мали Лошињ, Хрватска

Прошетка низ подводната историја на Јадранот – нуркачкиот рај на Мали Лошињ Нашата екипа броеше три члена, јас , Вале  и Боб. Секој од различни побуди решивме да одиме на подводна археологија во Хрватска. По комуникацијата со Игор Михуљек, одговорен за подводна археологија при Хрватскиот завод за

Повеќе

Mеѓународна експедицијата Врело 2010

Mеѓународна експедицијата Врело 2010

Меѓународната експедиција за истражување на подводната пештера Врело на Матка официјално стартуваше на 10 јули кога во Македонија пристигне екипата од Италија, предводена од познатиот спелеонуркач Луиѓи Касати кој минатата година во Врело отиде во длабочина од 190 метри. Меѓутоа, истражувањето на подводните пештери во земјава почна

Повеќе

Врело значајно за снабдување на Скопје со вода за пиење

Врело значајно за снабдување на Скопје со вода за пиење

“Врело  е ивонредна пештера која е вистински предизвик за истражување. Но истовремено е комплексна и затоа е потребен подолг период за да може целосно да се истражи“ – истакна Луиѓи Касати на денешната прес – конференција одржана во кабинетот на градаоначалникот на Скопје, Коце Трајановски на крајот

Повеќе

Касати се спушти до 212 метри длабочина каде Врело повторно се подели на два крака

Касати се спушти до 212 метри длабочина каде Врело повторно се подели на два крака

Во својот најнов обид да отиде што подлабоко во подводната пештера Врело, Луиѓи Касати се симна на длабочина од 112 метри, што е и негов рекорд кој го има постигнато во пештера во Италија. Подлабоко не можел да отиде од причина што пештерата повторно на оваа длабочина

Повеќе

Касати во левиот крак на пештерата дојде до 158 метри

Касати во левиот крак на пештерата дојде до 158 метри

Левиот крак бил преполн со кал и со исклучително слаба видливост. Италијанскиот спелеонуркач Луиѓи Касати денес, како што и најави, го направи својот прв зарон во длабочините на подводната пештера Врело на Матка, при што на длабочина од 130 метри, каде пештерата се дели на два дела,

Повеќе

Акција за чистење на Мавровско езеро

Акција за чистење на Мавровско езеро
На 30.10.2009 започна еколошката акција за чистење на Мавровското езеро од рибарски мрежи и други отпадоци во насока на заштита на живиот свет, особено Mавровската пастрмка и ракот. Активностите беа планирани да се реализираат во викендите почнуваќи од 30.10 до 22.11.2009 година непосредно пред започнување на мрестотПовеќе