Изберете јазик

Настани

Прва фаза од истражување 2016, 27 Јули – 01 Август

Прва фаза од истражување 2016, 27 Јули - 01 Август

Од 27.07-01.08.2016 година се одржа првата фаза од истражувањето на подводната пештела Врело за 2016 година. Истражувањето беше реализирано заедно со тим колеги нуркачи од Србија. Истражувањето се вршење хоризонтално до 400м и во длабочина до 40м.    

Повеќе

Експедиција – Ѓоновица 2015

Експедиција - Ѓоновица 2015

Првиот тим од единаесетчлента експедиција за истражување на пештерата Ѓоновица, веќе третиот ден ја надмина крајната истражена точка во внатрешноста. Тимот во состав : Гоце Димитриевски (СНК „Врело“)  Дарко Недановски ( СК „Златоврв“  од Прилеп ) и Булески Александар (СНК „Врело“ –  BOTTUM  TIME  – Охрид)  ја

Повеќе

Чистење на Мавровско езеро со цел – будење на еколошката свест

Чистење на Мавровско езеро со цел – будење на еколошката свест

Десетици килограми пластичен и метален отпад е изваден при подводното чистење на Мавровското езеро кое се случуваше викендов. Спелеонуркачкиот Клуб “Врело“ во соработка со врвни спелео нуркачи од Италија и Белгија го продолжува проектот за истражување на подвотната пештера ВРЕЛО лоцирана по течението на реката “Треска“, во

Повеќе

Една од акциите на клубот за вадење на давеници. Локација вештачко езеро Козјак.

Една од акциите на клубот за вадење на давеници. Локација вештачко езеро Козјак.

Една од акциите на клубот за вадење на давеници. Локација вештачко езеро Козјак.

Повеќе

Продолжува проектот за истражување на подводната пештера ВРЕЛО

Продолжува проектот за истражување на подводната пештера ВРЕЛО

Спелеонуркачкиот Клуб “Врело“ во соработка со врвни спелео нуркачи од Италија и Белгија го продолжува проектот за истражување на подвотната пештера ВРЕЛО лоцирана по течението на реката “Треска“, во рамките на Националниот Парк “Матка“ крај Скопје. Покрај истражувачката вредност и значење, овој проект представува национално богатство во

Повеќе

Lake cleaning for World Day for Water Treatment

Lake cleaning for World Day for Water Treatment

On the occasion of World Day for Water Treatment (22/03/2012, Thursday), cave diving club “Vrelo” supported by the Norwegian Embassy, ​​take an action to clean the lake Canyon.

Повеќе

Снимање шахта во Железара

Снимање шахта во Железара

На 23.01.2012 пет члена екипа од тимот на СНК Врело работеше на снимање  во шахта од вливен базен од колектор. Претходно беа доставени долу наведените документи и беше ставена на увид целокупната заштина опрема за безбедно реализирање на снимањето. Потврда од овластена институција за извршен здравствен преглед. Сертификати

Повеќе

Почнува подготовката за нуркачката експедиција во подводната пештера Врело

Почнува подготовката за нуркачката експедиција во подводната пештера Врело

Спелеонуркачкиот клуб “Врело” на ден 28.07.2011 (четврток) почнува со подготовка на најавената експедиција за истражување на подводната пештера Врело, оваа година без странски тимови, со сопствен потенцијал на нуркачи и опрема. Подготовките опфаќаат префрлување на целокупната опрема на Матка (два чамци, два мотори за чамец, компресор за

Повеќе

Пелистер, Големо езеро 2010

Пелистер, Големо езеро 2010

Викендот на 18 и 19. Септември 2010 година спелеонуркачкиот клуб ВРЕЛО во соработка со Национален парк ПЕЛИСТЕР и со дозвола од министерството за животна средина, нуркаше во Големо езеро, едно од Пелистерските очи под врвот Пелистер на планината Баба. Целта на нуркањето беше прибирање на примероци од

Повеќе