Изберете јазик

Настани

22ри МАРТ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ВОДАТА

22ри МАРТ - МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ВОДАТА

СНК „Врело“ во соработка со  ЗГ „Натива“- Матка,  НК „Пена“ и „4 СЕЛЕКТ“ со организирана акција за подводно чистење на езерото Матка  ќе го одбележат светскиот  Ден на водите  22- ри март. Целта на оваа манифестација е да се испрати порака до јавноста за алармантна состојбата на

Повеќе

Одбележување на Светски ден на водите 2018

Одбележување на Светски ден на водите 2018

На 22  март на локалитетот Матка , пред манастирот Св. Андреа, нуркачите од СНК „Врело“ во соработка со НВО „Натива“ – Матка го одбележија светскиот „Ден на водите“ со еднодневна ЕКО акција за подводно чистење на водите во езерото Матка . Во лоши временски услови , под

Повеќе

Експедиција Армада 2017 во Матка Врело

Експедиција Армада 2017 во Матка Врело

Експедиција Армада 2017 во Матка Врело Кристоф Старнавски (Krzysztof Starnawski) заедно со македонските спелеонуркачи достигнаа нов рекорд во пештерата Матка Врело со длабочина од 240м, и открија нови простории и канали. Спелеонуркачки клуб „Врело“  изразува  голема благодарност  кон полскиот тим спелонуркачи предводени од  Кристов Старнавски , во

Повеќе

3-та Еко акцијa за летото 2017 на Преспанско езеро на плажата во Крани и Сливница

3-та Еко акцијa за летото 2017 на Преспанско езеро на плажата во Крани и Сливница

СНК „Врело“ на плажите во Крани и Сливница на 1ви и 2ри Јули реализираше еколошка акција за подводно чистење на дел од Преспанското Езеро. Во акцијата беше презентирана опрема за нуркање пред голема група на ученици кои беа на летување во кампот Крани.    

Повеќе

2-ра од 10 планирани Еко акцији за летото 2017 се одржа во Охрид на плажата „Св.Стефан“

2-ра од 10 планирани Еко акцији за летото 2017 се одржа во Охрид на плажата „Св.Стефан“

СНК „Врело“ во Охрид на плажата „Св.Стефан“ пред хотелот Бетон, под покровителство на Ремедика, на 3ти и 4ти Јуни реализираше еколошка акција за подводно чистење на дел од Охридското Езеро.

Повеќе

Еколошка акција за чистење на дното на езерото Матка

Еколошка акција за чистење на дното на езерото Матка

Ова е една од 10-те еко акции предвидени за ова лето, под наслов “За да не се срамиме пред нашите поколенија за загадените води и уништената природа”. Нуракчите на спелео-нуркачкиот клуб “Врело” од Скопје, нуркачи од Охрид, Кавадарци и Битола успешно реализираа спуштање низ езерото Матка од

Повеќе

Втора фаза од истражување 2016, 29 Август – 02 Септември

Втора фаза од истражување 2016, 29 Август - 02 Септември

Од 29.08-02.09.2016 година се одржа втората фаза од длабинското истражувањето на подводната пештера Врело за 2016 година. Истата беше реализирана од страна на полскиот нуркач Кристоф Старнавски (Krzysztof Starnawski). Постигната е длабочина од 230м, или 18м повеќе од досегашниот рекорд. Matka Vrelo 230m Macedonia 2016 from Starnawski on

Повеќе