Изберете јазик

Акција за чистење на Мавровско езеро

На 30.10.2009 започна еколошката акција за чистење на Мавровското езеро од рибарски мрежи и други отпадоци во насока на заштита на живиот свет, особено Mавровската пастрмка и ракот.

Активностите беа планирани да се реализираат во викендите почнуваќи од 30.10 до 22.11.2009 година непосредно пред започнување на мрестот на пастрмката, во период кога истата е многу раздвижена, па остатоците од мрежи се претставуваат закана. Чистењето ќе се одвива по брегот на целото езеро до десетина метри кон внатрешноста и длабочина од 15 метри .